Programma's

Gezondheid - De gezonde gemeente

Portefeuillehouders:   Groothuismink, van der Laan, Onclin, Slegers

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

We staan als gemeente samen met bewoners en partners voor een dubbele uitdaging rond de gezondheid van de Zaankanters. We willen de gezondheid van de stad als geheel vergroten, maar ook de gezondheidsverschillen verkleinen door gezondheidsachterstanden aan te pakken. Dat betekent onder meer dat we een gezonde leefstijl willen stimuleren door de gezonde keuze makkelijker te maken, en dat we werken aan een gezonde leefomgeving. We bieden ondersteuning aan kinderen, volwassenen en ouderen die dat nodig hebben. Met als doel dat inwoners zich prettig voelen en kunnen meedoen in de samenleving, maar ook om de zorgkosten in de toekomst beheersbaar te houden.

Terugblik en realisatie 2023

Met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), Integraal Zorg Akkoord (IZA) en een groot aantal maatschappelijke initiatieven geven we gezondheid een prominente plek. We werken samen met sport- en zorgaanbieders en overige partners om vermijdbare gezondheidsproblemen bij inwoners te voorkomen, het dagelijks leven en de sociale basis (preventief) te versterken en gezondheidsachterstanden terug te dringen. Met de herijking van het lokale Sportakkoord en de verbreding van het PACT Poelenburg-Peldersveld werken we gerichter aan het verbeteren van de gezondheid van alle inwoners.

We zijn gestart met het implementeren van de actielijnen uit de landelijke Hervormingsagenda jeugd. We verwachten het resultaat daarvan pas in komend jaar. Er zijn praktijkondersteuners bij huisartspraktijken voor lichtere GGZ-vragen. De ondersteuning aan gezinnen met meervoudige complexe problematiek is verbeterd en het Jeugdteam, de Sociale Wijkteams en het Centrum Jong hebben een integrale gezinsaanpak opgezet. Voor het Toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming zijn we gestart met onze proeftuin.

Met de woonzorginventarisatie hebben we een eerste beeld gekregen van de aandachtsgroepen vanuit het gecombineerde perspectief wonen en zorg. Met het actieplan Mantelzorg is de bezetting voor het logeren gehaald is mantelzorg onder de aandacht gebracht.

Het project Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen gedrag is opgezet. De eerste pilots zetten in op de inzet van ervaringskennis en op verbreding van doelgroepen rond samenwerken in de wijk rondom GGZproblematiek. De Kenniswerkplaats is een praktijkgerichte leerwerkplaats. Verdere inzet op samenwerking en verbinding moet ervoor zorgen dat we de ondersteuning van psychisch kwetsbare mensen nog beter kunnen vormgeven, gericht op preventie, vroegsignalering, en de op- en afschaling van zorg.

Met succes hebben we tijdelijke opvanglocaties vormgegeven, waarmee wij een deel van de wachtlijstproblematiek hebben opgelost en dak- en thuislozen passende opvang en begeleiding kunnen bieden.

Er is een praktijkgerichte Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag opgezet, welke zich richt op de inzet van ervaringskennis en op de verbreding van samenwerken in de wijk op GGZ-problematiek. Dit moet ervoor zorgen dat de ondersteuning van psychisch kwetsbare mensen nog beter kan worden vormgeven. Het (tijdelijke) inloophuis Villa Westerweide is officieel geopend en biedt een plek voor kwetsbare inwoners van wie het gedrag als overlastgevend wordt ervaren en waar de gemeente zich meer over wil ontfermen. Met het inloophuis wordt de drempel naar hulpverlening verlaagd en kunnen de bezoekers meer grip op hun leven krijgen. De pilot Buiten-re-integratiecentrum van Stichting Surant is geëvalueerd en liep af per 1 januari 2024. De capaciteit van de gemeentelijke regisseursfunctie wordt per 2024 uitgebreid om de ambities op nazorg ex-gedetineerden te optimaliseren.

Met rijkssubsidies als ‘Back on Track’ en ‘Preventie met Gezag’ is er een impuls gegeven aan de integrale, groepsgerichte en/of persoonsgerichte aanpakken op jeugd & veiligheid. Te denken valt hierbij aan onder andere de gecoördineerde preventie jeugd, veilig schoolklimaat, voorkomen jonge aanwas en de ondersteuning van de buurtouders. Deze aanpakken dragen ook bij aan het creëren van een duurzaam perspectief voor afglijdende en criminele jongeren.

Producten

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

174.515

23,3 %

9.181

1,2 %

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 16:34:15 met de export van 07/04/2024 16:26:52