Programma's

Duurzaamheid - De duurzame gemeente

Portefeuillehouders:   Breunesse, Groothuismink, Tuijn

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad werkt aan een duurzame stad die klaar is voor de toekomst. Klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en grondstoffen schaarste beïnvloeden ons leven steeds sterker. Om de negatieve gevolgen te beperken, zijn mondiaal, nationaal en regionaal afspraken gemaakt, waar Zaanstad invulling aan geeft. Samen met inwoners en partners werken we aan een klimaatneutrale stad die (uiterlijk) in 2040 netto geen CO2 uitstoot. Om in 2050 een circulaire stad te zijn, maken we toenemend gebruik van hernieuwbare (energie)bronnen en voorkomen we afval en vervuiling. Zaanstad past zich aan het veranderende klimaat aan, waarbij we ook de biodiversiteit versterken . Door milieubelasting terug te dringen, verbetert de kwaliteit van de leefomgeving.

Terugblik en realisatie 2023

We werken aan het Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie en het Bomenbeleidsplan
Vergroening en biodiversiteit in de stad krijgt handen en voeten. De ambities hiervoor hebben wij geborgd door het bomenbeleidsplan, het groen-en-water plan en uitvoeringsplan klimaatadaptatie in (de nog vast te stellen) integrale ontwerpaanpak openbare ruimte op te nemen. Met het programma Vergroening is in 2023 voor € 1 miljoen aan projecten opgestart én deels uitgevoerd, van vergroenen van schoolpleinen tot het inrichten van koele ontmoetingsplekken. Dit was het eerste jaar van investeringen van in totaal 4 miljoen die beschikbaar is voor een groenere stad.
We hebben ingezet op het ondersteunen van bewoners, bedrijven en instellingen om ook te vergroenen door voorlichting, subsidieverlening en ondersteuning (tegelophaalservice). De opgave voor het Bomenbeleidsplan is groter geworden door zomerstorm Poly, waarbij 1.300 bomen zijn omgewaaid.

We zetten stappen richting energieneutraliteit met onze inwoners, ondernemers en partners
Om te komen tot energieneutraliteit is sprake van een specifieke aanpak voor de verschillende doelgroepen. De gemeente stimuleert woningbouwcorporaties om hun bezit te isoleren. We wijzen particuliere eigenaren op rijksregelingen voor energiebesparing. Ook hebben we de duurzaamheidsleningen in 2023 voortgezet. Voor energiearmoede werken we samen met veel partners, waaronder WerkOm, de Fixbrigade en Klimaatroute.
Ook hebben we  ingezet op de transitie naar duurzame energie en het lokaal opwekken daarvan. We kunnen de  komende jaren flink inzetten  op productie van lokale wind- en zonne-energie en op warmte. Het is van belang dat er voldoende draagvalk komt  voor de initiatieven.

Omdat betaalbaarheid essentieel is voor de uitvoering stellen we spelregels op met energiecorporaties, ontwikkelaars en bedrijven. Alternatieve vormen van duurzame energie zijn noodzakelijk om bedrijven te voorzien. Met Alliander werken we aan de verzwaring van het elektriciteitsnetwerk, hetgeen een belangrijke voorwaarde is voor de energietransitie. Waar dit niet tijdig gebeurt zoeken we naar slim congestiemanagement. Met SAENZ hebben we de eerste fase van onderzoek naar een slimme energie oplossing afgerond. Gezamenlijk doen we een aanvraag voor aanvullende middelen via de Provincie om fase 2 van dit project uit te voeren.
We maken haast met de warmtenetten. Hiervoor hebben we een intentieovereenkomst gesloten met HVC en hebben we de samenwerking met WNZ geïntensiveerd.

Het Rijk is met een nationaal programma circulaire economie (2023-2030) gekomen
We hebben in Zaanstad steeds beter zicht op grondstoffen en afvalstromen en circulariteit wordt in toenemende mate vastgelegd in nieuw beleid. Er zijn steeds meer concrete voorbeelden van circulaire ingrepen in bouw- en gebiedsontwikkeling, inkoop en openbare ruimte en Zaanse ondernemers die circulair werken en kringlopen met elkaar sluiten.

Producten

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

41.700

5,6 %

34.437

4,5 %

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 16:34:15 met de export van 07/04/2024 16:26:52