Programma's

Economie, kunst & cultuur - De welvarende stad

Portefeuillehouders:   Breunesse, Onclin

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad is een trotse, inclusieve en bruisende stad, die klaar is voor de toekomst en kansen biedt voor iedereen. Dit betekent dat er voldoende ruimte is voor een toekomstbestendige economie, die duurzamer, kennisintensiever en meer divers is dan nu. Zaanstad blijft een woon-werkstad waarbij de werkgelegenheid harder groeit dan de toename van het aantal inwoners: we zetten in op meer banen.  Bewoners, bezoekers en  bedrijven kunnen goed toeven in een aantrekkelijke gemeente met goede toeristische voorzieningen. Er is een rijk en divers cultureel leven dat kwaliteit toevoegt aan de groeiende stad We zorgen ervoor dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk zijn. Zo  hebben alle inwoners de kans om talenten en vaardigheden te ontwikkelen en stimuleren we participatie, ontmoeting en verbinding. Uiteindelijk moet het resultaat een verbetering van de brede welvaart in de stad zijn.

Terugblik en realisatie 2023

Samen met de stad is een nieuwe economische visie en een uitvoeringsplan ontwikkeld. Deze economische visie geeft een kader voor de inzet op de economische ontwikkeling van Zaanstad. Door ‘brede welvaart’ te omarmen gaat de economische visie niet alleen over economische groei maar ook over maatschappelijke meerwaarde.

De opening van het plant based food centre van AAK (Koog aan de Zaan) op 28 maart 2023 gaf Zaanstad een zevende en fonkelnieuw research en development (R&D) centre in de voedselindustrie. Dit R&D centre richt zich voor een groot deel op de eiwittransitie. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan op het thema ‘Toekomstbestendige en kennisintensieve bedrijvigheid’ uit de nieuwe economische visie. De Zaanse industrie ontwikkelt zich verder door. Aan het eind van 2023 sloeg Bunge de eerste paal voor de nieuwe duurzame fabriek op HoogTij aan het Noordzeekanaal. Deze nieuwbouw leidt over een paar jaar tot de verplaatsing van de activiteiten van Bunge in Wormerveer naar HoogTij.

De gemeente besloot in 2023 de koers voor bedrijventerrein Achtersluispolder te wijzigen en legde dit vast in een nieuwe ontwikkelstrategie. Meer ruimte en meer zekerheid voor de bestaande ondernemingen vertaalt zich nog in hetzelfde jaar in een groter aantal vergunningaanvragen van ondernemers uit de Achtersluispolder. Tekort aan ruimte voor economische activiteiten is één van de belangrijkste vraagstukken waar de omgevingsvisie en de strategie bedrijventerreinen antwoord op geven. Met het project Aanpak leegstand detailhandel hebben we in Zaandam-centrum resultaat geboekt.

Naast ‘ruimte’ is ‘arbeidsmarkt en onderwijs’ een speerpunt van economisch beleid. Hierin voert de economische visie twee sporen. Doorontwikkeling van het Techlandsinitiatief is der daar één van. Tegelijkertijd bouwt de stad een vraaggerichte arbeidsmarkt-agenda. Deze arbeidsmarktagenda moet in het tweede kwartaal van 2024 gereed zijn. De samenwerking met het bedrijfsleven kreeg verder vorm in de Bedrijven Investering Zone (BIZ) initiatieven. De stemming in het Stadshart Zaandam verliep positief. De stemming voor de BIZ op businesspark Wormerveer redde het net niet. Businesspark Wormerveer buigt zich nu over een andere vorm van verankering van de samenwerking. In het Noordzeekanaalgebied (NZKG) zetten we de samenwerking met de industrie voort bij de energietransitie, verkenning van de mogelijkheden voor een waterstofinfrastructuur en bijvoorbeeld in de onderzoeken naar vervoer over water (Vaart in de Zaan).
Onze nieuwe uitvoeringsagenda’s voor Economie, Kunst en Cultuur geven richting aan het werk. We zetten in op acties en projecten die een voorwaarde zijn voor het behalen van de doelen. Als onderdeel van een toekomstgerichte basis investeren we in een stevig cultureel netwerk. Daarvoor faciliteren we netwerkbijeenkomsten en een directeurenoverleg tussen de professionele instellingen.  

We stimuleren een rijk en divers cultureel leven dat kwaliteit toevoegt aan de groeiende gemeente, met toenemende spreiding in de stad, de dorpen, maar ook op wijkniveau. We leggen de focus op de cultureel meest kansrijke gebieden, waar de investeringen de grootste bijdrage leveren aan een bredere culturele infrastructuur dan ooit tevoren. We ondersteunen de cultuursector met een verhoogde subsidie-index en voeren het gesprek over de rol die kunst en cultuur kunnen spelen. Instellingen zijn in toenemende mate bezig met het evalueren en vergroten van hun maatschappelijke impact. We bereidden het 50-jarig jubileum van Zaanstad voor en het ingediende ‘bidbook’ voor Roze Zaterdag in 2025 bleek succesvol.
De toegankelijkheid van kunst en cultuur voor alle inwoners is hierbij belangrijk. Iedereen moet zich ten slotte in het aanbod herkennen en zich erdoor aangesproken voelen. Samen met de cultuursector en bewoners hebben we het actieplan Kunst & cultuur inclusief opgesteld. Ook voegden we cultureel aanbod voor en door jongeren en jonge makers toe. Na herijking van de subsidieregelingen voor amateurkunst en kleine culturele organisaties is een nieuwe vierjarenperiode ingegaan waarin we vele kleine instellingen en amateurverenigingen ondersteunen. Zo hebben alle inwoners de kans om talenten en vaardigheden te ontwikkelen en stimuleren we participatie, ontmoeting en verbinding.

Op mondiale schaal zijn er geopolitieke spanningen. Samen met de oorlog in Oekraïne leiden deze een hoge inflatie en druk op de economische ontwikkelingen. Dit geeft voor Nederland als geheel een wisselend economisch beeld. Zaanstad springt hier licht positief boven uit.

Producten

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

17.858

2,4%

1.311

0,2%

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 09:52:36 met de export van 10/22/2024 09:44:20