Programma's

Samen werken aan Zaanstad

Portefeuillehouders:   Hamming, van der Laan, Onclin

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

We gaan meer voor elkaar krijgen door ons nog meer bewust te zijn van onze rol. Ook werken we aan een stevige lobbystrategie, omdat onze impact steeds vaker afhangt van samenwerking met andere overheden. We willen meer aansluiten bij wat leeft in de samenleving, de verschillende belangen identificeren en beter inzicht geven in de belangenafweging die we maken. Dat maakt dat het vertrouwen in Zaanstad als overheid groeit.

Dit programma maakt het mogelijk uitvoering te geven aan de opgaven en maatschappelijke vraagstukken. Door te faciliteren, dienstverlenend te zijn en kaders te stellen. De opgaven vragen niet alleen om inzet van de gemeente maar vooral ook inzet van de kracht en energie in de Zaanse samenleving. We stimuleren daarom actief burgerschap.
Raad, college en organisatie hebben ieder een eigen rol om oplossingen te bieden voor de opgaven van onze stad. Hierbij helpend is een goed samenspel tussen raad, college en ambtelijke organisatie samen met onze samenleving en bondgenoten. Daar hoort een vitale en inclusieve organisatie bij. We hechten veel waarde aan goed werkgeverschap. In de paragraaf bedrijfsvoering lichten we die ambitie nader toe.

Terugblik en realisatie 2023

We willen beter aansluiten bij de behoeften van onze inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers. Zo heeft Zaanstad deelgenomen aan het regionale Burgerberaad Wonen, dat  voor een deel is meegenomen in de actualisatie van de Woonvisie. Verder hebben we een slag gemaakt met Helder! Zaans met acht nieuwe schrijfcoaches voor heldere communicatie. Ook zijn we begonnen met het organiseren van brede oplossingen voor openbaarmaking in het kader van de Wet Open Overheid.
Daarnaast zijn we begonnen met het vormen van een gemeenschappelijk kader voor het omgaan met participatie. Daarvoor hebben we een startnotitie voor de Visie op democratische vernieuwing en participatie opgesteld. Deze bespreken we dit jaar met de raad. Verder werken we met elkaar (raad, college en organisatie) aan verbetering van ons samenspel. We hebben ontwikkelagenda’s opgesteld met concrete verbeterpunten, zodat onze inwoners, partners en ondernemers beter gehoord worden. Uit de eerste brede monitoring blijkt dat betrokkenen vooruitgang ervaren.
We zijn er trots op dat we verbeterslag hebben gemaakt op klachtafhandeling. Zo is bijvoorbeeld bij Openbare Ruimte ingezet op inhoudelijke terugkoppeling aan inwoners op meldingen. Hierdoor is het aantal klachten over dat onderwerp voor die sector afgenomen,
We hebben intensief ingezet op individueel maatwerk bij klachten. We laten graag zien dat we onze lobby verder handen en voeten hebben kunnen geven; dankzij een effectieve strategie hebben we afspraken met het Rijk gemaakt, zoals de RegioDeal 2 ZaanIJ en SPUK Kansrijke Wijk. Ook zijn we er trots op dat we in 2023 verschillende posities hebben (bemachtigd) in de MetropoolRegioAmsterdam, G40-stedennetwerk en het VNG-netwerk. Denk aan een VNG-commissielid Zorg, Jeugd en Onderwijs en Tijdelijke Commissie Asiel en Migratie. De PACT-organisatie is verbreed en we organiseerden een Nieuwjaarsreceptie.
In 2023 zijn we doorgegaan met de organisatieontwikkeling, waarmee we opgave- en gebiedsgericht gaan werken. Daarmee sluiten we  beter aan bij onze inwoners. De managers in deze nieuwe rollen zijn bekend, en daarmee is  een belangrijk onderdeel van de organisatieontwikkeling verder gebracht.

Producten

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

90.104

12,0 %

12.834

1,7 %

Deze pagina is gebouwd op 07/04/2024 16:34:15 met de export van 07/04/2024 16:26:52