Programma's

Verstedelijking - De leefbare gemeente

Portefeuillehouders:   Breunesse, Groothuismink, van der Laan, Slegers, Tuijn

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

De komende vier jaar focussen wij ons op een kwalitatieve uitvoering van de woningbouw die tot stand komt in samenspraak met onze inwoners. We zetten in op de betaalbaarheid van deze woningen. Bij het toevoegen van nieuwe woningen stellen we de verbetering van de leefbaarheid in de stad centraal. Het doel van de gemeente is groei met kwaliteit. Dankzij de inspanningen van de afgelopen jaren staan er tot 2040 ongeveer 16.000 nieuwe woningen op de planning. Vanwege de druk op de woningmarkt willen we deze ook realiseren.  Daarbij houden we vast aan de kaders op het gebied van duurzaam en klimaatadaptief bouwen. We stimuleren slimme mobiliteit. We maken openbare ruimte groener en aantrekkelijker voor wandelen, sporten en ander gezond gedrag. In wijken komen voldoende maatschappelijke voorzieningen die het ontmoeten tussen buurtbewoners bevorderen. We kiezen voor binnenstedelijk verdichten en niet voor stadsuitbreiding in het omringende landelijke gebied. Onze woningvoorraad maken we veilig, duurzaam en toekomstbestendig. Met verstedelijking bouwen we aan de leefbare stad van de toekomst. Daarom zetten we in op groei, die kwaliteit toevoegt aan het wonen, werken en leven in de bestaande stad: we versterken de omgevingskwaliteit door het slim benutten van de schaarse ruimte;

  • we zorgen voor een passende, betaalbare en toekomstbestendige woningvoorraad;
  • we behouden en versterken waar mogelijk de cultuur-historische identiteit en waarden;
  • we zorgen voor een (regionaal) bereikbare stad met gezond, schoon (elektrisch) en betaalbaar vervoer
  • we zorgen voor een hoogwaardige en groene openbare ruimte die bijdraagt aan een goed leef- en werkklimaat

Terugblik en realisatie 2023

We vergroten de grip op planontwikkelingen door planningen nauwlettender te volgen, te signaleren waar vertragingen optreden en met marktpartijen te zoeken naar oplossingen. Mede hierdoor is voor het eerst voldaan aan de doelstelling om duizend woningen per jaar in aanbouw te nemen. Binnen de MAAK-projecten is de start van de bouw van 1.356 woning begonnen (waaronder Catharinatoren, De Kroon, Houthavenkade, Kreekrijk (deelplan G), Oostzijderpark (blok F), Hazepad, Zaanse Helden (fase 3), Hoveniersstraat). Ook zijn er 901 woningen opgeleverd. In het coalitieakkoord is participatie bij ruimtelijke initiatieven een belangrijk thema. In alle MAAK-gebieden zijn daarom omgevingsmanagers aangesteld. Daarmee kunnen we nauw samenwerken met het programma Regionale bereikbaarheid.

Op 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet in werking getreden. Dit heeft geleid tot meer inzet op bestemmingsplannen. Er zijn tien bestemmingsplannen vastgesteld door de gemeenteraad en dertien ontwerp bestemmingsplannen ter inzage gelegd.

In het vastgestelde concept perspectief voor de Achtersluispolder hebben we ervoor gekozen om in het noordelijk deel de nadruk op de combinatie van werken en wonen te leggen. De bestemming van het zuidelijk gedeelte zetten we niet om naar wonen.
Er zijn vijf monumenten aangewezen als gemeentelijk monument waaronder Houtloods 17 (wordt gebouwd op de Hemmes). We hebben cultuurhistorische verkenningen en onderzoek gedaan naar  bijvoorbeeld Assendelft, het verhaal van de naoorlogse stad en een bouwhistorisch onderzoek naar de artefacten in het plofbos van het hembrugterrein.
Ook is er een nieuw plan van aanpak om de samenhang van verschillende opgaven rondom de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad te verbeteren.

De openbare ruimte is onderhouden op kwaliteitsniveau C. In het Inverdan-gebied is extra inzet gepleegd om het netheidsniveau ook in weekenden te realiseren op kwaliteitsniveau B en is de inzamelcapaciteit van de afvalbakken vergroot. Het nieuwe maaibeleid, waarmee meer natuurvriendelijk gemaaid wordt, is geïmplementeerd en diverse grote bruggen hebben groot onderhoud gehad. Ook zijn stappen gezet om de afhandeling van meldingen te verbeteren. Bij vervangingen in de openbare ruimte kijken we naar koppelkansen om er kwaliteit aan toe te voegen. Zo zijn duurzaamheidsambities op het gebied van klimaatadaptatie en vergroening meegenomen in planvorming zoals bij het Pontplein en de Zaanweg (zie ook programma Duurzaamheid, product 3.1 Klimaatbestendige, groene en gezonde omgeving).

We hebben successen geboekt binnen de (regionale) bereikbaarheidsopgave. Zo is de verkenningsfase afgerond voor de HOV ZaanIJ, AVANT succesvol aanbesteed, aanvullende dekking voor de Dam tot Dam- fietsroute verkregen, de afwaardering A7 tot een stadsweg uitgewerkt in een definitief ontwerp en is gestart met de uitwerkingsfase van het plan Guisweg.

In samenwerking met de schoolbesturen, directies, bewoners en ouders hebben we gewerkt aan het programma Verkeersveilige Schoolomgeving. Op negen basisschoollocaties zijn in Zaandam en Assendelft verbeteringen aangebracht. In samenwerking met de politie en het OM is de flexibele flitspaal voor het eerst als handhavingsinstrument ingezet. We zijn gestart met het project voor de invoering van zero-emissie-zones vanaf 2026. Er is nu een uitwerking van alle projecten en maatregelen die in het ZMP staan. We hebben alle projecten onderzocht op inhoud, noodzakelijke capaciteit, kosten en we hebben een prioritering voorgesteld.

De druk op de arbeidsmarkt heeft ook binnen de gemeente invloed op het invullen van benodigde capaciteit en daarmee het behalen van gestelde doelen.

Producten

Lasten & baten

(bedragen x € 1.000)

178.850

23,9%

109.399

14,3%

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 09:52:36 met de export van 10/22/2024 09:44:20