Producten

Openbare ruimte

Product 2.2 Openbare ruimte

Toelichting op product

In de groeiende en verdichtende stad staat het onderhoudsniveau van de openbare ruimte onder druk en die is van essentieel belang om de stad leefbaar te houden. Binnenstedelijke woningbouw legt een claim op de ruimte. De kwaliteit van de buitenruimte wordt steeds meer bepaald door de beschikbaarheid van ruimte (boven- en ondergronds). Bij gemeentelijke investeringen in de openbare ruimte wordt de schaarse ruimte hoogwaardig ingericht. Met deze hoogwaardige inrichting vergroten we de gebruikswaarde van de openbare ruimte. Met het onderhouden en inrichten wegen we ook af hoe beleidsdoelstellingen van andere programma’s gerealiseerd kunnen worden. Zoals het creëren van voldoende schaduwplekken, het vergroten van de biodiversiteit en het realiseren van goed bereikbare, groene en veilige gebieden voor rust en ontspanning voor de inwoners.

Het afvalwater wordt door de gemeente op een milieuverantwoorde en efficiënte manier afgevoerd. Daarbij werken we samen met andere partners in de regio zoals het drinkwaterbedrijf en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Naam

Realisatie 2020

Realisatie 2021

Realisatie 2022

Realisatie 2023

Begroting 2023

Streef-
waarde 2026

Bron

Waardering van bewoners voor de kwaliteit van het onderhoud van de openbare ruimte (rapportcijfer 1-10)

6,2

6,2

6,1

6,0

6,3

6,5

Zaanpeiling

% Tijdigheid afhandeling meldingen openbare ruimte

95%

93%

94%

93%

95%

95%

Gemeentelijke registratie

Aantal nieuwe groenadoptie initiatieven in de stad

188

270

98

76

200

210

Gemeentelijke registratie

Tevredenheid over de afhandeling van meldingen

52%

51%

48%

46%

55%

65%

Zaanpeiling/CBS

Toelichting indicatoren

Waardering van bewoners voor de kwaliteit van het onderhoud aan de openbare ruimte
De waardering van bewoners voor openbare ruimte varieert tussen 5,8 en 6,3. Het vastgestelde onderhoudsniveau van Zaanstad van alle gebieden buiten het centrum is onderhoudsniveau C. We zijn in Wormerveer een pilot gestart om te onderzoeken of met een andere werkwijze onderhoud op niveau B haalbaar is. De ervaring die we hier na de zomer mee hebben opgedaan, willen we gebruiken voor de rest van de stad.

% Tijdigheid afhandeling meldingen openbare ruimte
Het aantal meldingen over de openbare ruimte is gestegen van 24.376 in 2022 naar 30.840 in 2023. Dit is te verklaren door storm Poly en extreem veel regenval in november, waardoor het aantal meldingen over riolering en openbare verlichting sterk is toegenomen. De toename van meldingen heeft meer inzet gevraagd van de organisatie en als gevolg daarvan komt de tijdige afhandeling onder druk te staan.

Aantal nieuwe groenadoptie initiatieven in de stad
Het aantal voorziene groenadoptieinitiatieven is niet gehaald door onderbezetting in de organisatie tot oktober 2023. Mede in combinatie met de groei van het aantal meldingen kon dit niet worden opgevangen.

Tevredenheid over de afhandeling van meldingen
De verminderde tevredenheid bij de afhandeling van meldingen is te verklaren doordat het door het grote aantal meldingen het niet mogelijk was om tijdig een goede terugkoppeling te doen aan de melder. Wanneer de tevredenheid wordt gemeten direct na afhandeling van de melding, wordt het rapportcijfer 6,9 gegeven aan het klantencontact. Verdere verbetering van de afhandeling van meldingen is te verwachten met de implementatie van het nieuwe meldingensysteem.

Terugblik op speerpunten 2023

Storm Poly

De zomerstorm Poly heeft veel schade veroorzaakt. In Zaanstad zijn onder meer 1.300 bomen omgewaaid. Het opruimen van de schade heeft veel inzet gevergd van eigen personeel en van aannemers. Het was noodzakelijk om prioriteiten te stellen in het onderhoudsopgave. Na de storm is het bomenbestand opnieuw geïnspecteerd en is de vervangingsopgave inzichtelijk gemaakt. Alvast zijn voorbereidende werkzaamheden gestart om de bomen terug te planten.

Ontwerpaanpak openbare ruimte

De ontwerpaanpak is een integrale aanpak waarin de gemeente de verschillende opgaven in de openbare ruimte met elkaar verbindt. Deze aanpak draagt bij aan de ontwikkeling van de stad met kwaliteit. Op basis van de analyse van de gemeentelijke opgaven hebben we verschillende gebieden onderscheiden en netwerken uitgewerkt. We ontwikkelen voor die gebieden en netwerken ontwerpprincipes. Die laten zien hoe de toekomstbestendige openbare ruimte eruit kan zien.  

Kwaliteitsontwikkeling openbare ruimte.

In de raadsinformatiebrief over het inlopen van onderhoudsachterstanden (7443284) van 18-07-2023 hebben we de raad geïnformeerd over scenario’s voor het verbeteren van het netheidsniveau van de openbare ruimte.

De extra middelen die beschikbaar zijn gesteld om het onderhoudsniveau te vergroten, zijn ingezet;

  • om het tekort te dekken in de exploitatie van de begraafplaatsen;
  • in het Inverdangebied om te voldoen aan kwaliteitsniveau B; en
  • voor een pilot om Wormerveer op een hoger onderhoudsniveau te kunnen onderhouden.

Riolering

In samenwerking met gemeenten in de regio en het hoogheemraadschap is gewerkt aan de actualisatie van de gemeentelijke rioleringsplannen in de regio. Dit wordt in 2024 afgerond. Het Systeemoverzicht stedelijk water geeft inzicht in de wateropgave in relatie tot de bouwopgave en de klimaatverandering. De volgende stap is om aan de hand van de rekenresultaten maatregelen te formuleren om knelpunten te verhelpen.

Begraafplaatsen

De begraafplaatsen hebben we dit jaar kostendekkend beheerd. De gemeente onderzoekt mogelijkheden om te komen tot een Islamitische begraafplaats. Hiervoor is de gemeente in gesprek met de Stichting Zaanse Islamitische Organisaties in Samenwerking. Ook heeft de gemeente het verzoek ontvangen om de begraafplaats van de Protestante Gemeente in Assendelft over te nemen. De gemeente onderzoekt nu de mogelijkheden.

Verbeterplan meldingen

In navolging van de aanbevelingen van de Rekenkamer is besloten het meldingssysteem openbare ruimte te vervangen. De gemeente zal de overstap maken naar het pakket ‘Signalen’ dat door de VNG wordt ondersteund. Bij de inrichting van dit nieuwe systeem zullen ook andere aanbevelingen van de Rekenkamer Zaanstad worden uitgevoerd. Vooruitlopend daarop is de terugkoppeling van meldingen verbeterd.

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 09:52:36 met de export van 10/22/2024 09:44:20