Producten

Gebiedsontwikkeling

Product 2.5 Gebiedsontwikkeling

Toelichting op product

Veel gebiedsontwikkelingen die de afgelopen jaren zijn voorbereid, komen in de fase van uitvoering. In toenemende mate hechten we belang aan participatie en omgevingsmanagement. Gebiedsontwikkeling gaat niet alleen om het bouwen, maar ook om het verbeteren van de leefbaarheid, het realiseren van ontmoetingsplekken en een kwalitatief goede leefomgeving met goede voorzieningen. Tijdens de uitvoering van deze projecten moeten we gezamenlijk veel aandacht geven aan leefbaarheid, het bereikbaar houden van de stad en het waarborgen van de sociale samenhang en ruimte bieden voor bedrijvigheid.

De strategische agenda van MAAK.Zaanstad krijgt goed vorm. Voor Noord is de strategienota in 2023 vastgesteld. Daarnaast werken we aan de gebiedsvisie voor Zuiderhout. Voor 2024 staat Oud Koog / Zaandijk op de agenda, mede in relatie tot het Guiswegproject en de plannen voor vernieuwing van de woningvoorraad.

Er zijn vier MAAK-gebieden: Noord, Midden, Centrum en Zuid. Hier vinden de grootste gebiedsontwikkelingen plaats. Het betreft soms grondexploitaties, maar vaak ook projecten van particuliere initiatiefnemers waarbij de gemeente faciliterend optreedt. Voor Noord, Midden en Centrum zijn in 2020 en 2021 bijdragen vanuit de Woningbouwimpuls (rijksmiddelen) toegekend. Daarnaast putten we uit het jaarlijkse PRI-budget om nieuwe projecten op te starten. Uitgangspunt is dat de plankosten zo mogelijk ten laste van de initiatiefnemer worden gebracht door middel van een intentieovereenkomst of anterieure overkomst. Ook draagt de Metropoolregio Amsterdam (MRA) bij aan de plankosten samenhangend met WBI-projecten en versnelling van de woningbouw.

Naam

Realisatie 2020

Realisatie 2021

Realisatie 2022

Realisatie 2023

Begroting 2023

Streef-
waarde 2026

Bron

Aantal woningen start bouw

501

625

1.014

1.356

1.000

1.000

Gemeentelijke registratie

Aantal afgesloten IO’s en AO’s

7

6

8

8

6

6

Gemeentelijke registratie

Aandeel houtbouw in nieuw af te sluiten overeenkomsten en grondexploitaties

nb

nb

nb

15%

≥20%

≥20%

Gemeentelijke registratie

Participatie

nb

nb

nb

nb

nb

nb

nb

Toelichting indicatoren

Aantal woningen start bouw

geeft de voortgang van de woningbouwproductie aan. De woningen die gestart zijn uit koude vergunningaanvragen zijn niet meegerekend.

Aantal afgesloten intentieovereenkomsten (IO’s) en anterieure overkomsten (AO’s)

geeft de voortgang van de te maken afspraken aan over woningbouwprojecten met marktpartijen.

  • Inclusief tijdelijke woningen. De huurovereenkomst hiervoor is beschouwd als AO.
  • Het gaat om de volgende IO’s.
  • Tijdelijke woningen Noorderveenweg fase 2
  • Het gaat om de volgende AO’s.
  • Peperstraat (AO 1-2-2023 gesloten).
  • Tijdelijke woningen Noorderveenweg fase 2 (kostenverhaal via huurovereenkomst).
  • Westzanerwerf (allonge op AO uit 2013).
  • Vanwege de optelling van IO’s en AO’s telt de Noorderveenseweg fase 2 dubbel mee.
  • Naast de AO’s is er ook een koopovereenkomst gesloten voor het Centrumplan Westerkoog.

Aandeel houtbouw

Zaanstad heeft de Greendeal houtbouw ondertekend. Deze indicator meet de voortgang van hoeveel woningen we in houtbouw gaan realiseren.
Berekening

  • Totaal aantal woningen in afgesloten AO’s: 1.283
  • Totaal aantal houtbouwwoningen in afgesloten AO’s: 190
  • Percentage: 15%

Participatie
In begroting 2024 staat: de resultaten en effecten van ‘participatie’ zijn niet zomaar in één prestatie-indicator te vangen. Het onderwerp is daar te complex voor en het is ook in ontwikkeling. Daarom zoeken we hiervoor aansluiting en samenwerking met het programma Samenwerken aan Zaanstad. Vanuit dit programma komt er een gemeentebreed participatiebeleid.

Terugblik op speerpunten 2023

Versterken participatie en omgevingsmanagement

In alle MAAK-gebieden zijn omgevingsmanagers aangesteld. Daarbij werken we nauw samen met het programma Regionale bereikbaarheid. Naarmate er meer projecten in uitvoering komen, komt er meer aandacht voor de afstemming met aannemers en het tegengaan van hinder voor bewoners en ondernemers.

Zaandam Oost – Fijn Wonen

Het college heeft het bestemmingsplan voor de Jasperstraat ter vaststelling aangeboden aan de raad. Zo ook voor het ontwerpbestemmingsplan van het project Poelenburg Oost / Vrije Wetering.  

MAAK.gebieden

Noord
Bestemmingsplannen Zaankwartier en Eilanden van Hain zijn inmiddels onherroepelijk. De ontwerp bestemmingsplannen Ecohof, Rosariumplein, Poort van Saendelft en Overhoeken zijn door het college van B&W ter inzage gelegd. Projecten Parel van Zuid en Noordeinde 50 zijn in uitvoering.
De Startnotitie Zaanstad Noord is in september 2023 vastgesteld. Hierna is gestart met de uitwerking van de drie kerngebiedstrategieën: Rondom de Nauernasche Vaart, Aan de Zaan en Bij de Dorpsstraat en Noorderveenweg. Tevens is gestart met het Mobiliteitsplan Assendelft.

Midden
De bestemmingsplannen voor het Ardaghterrein, Jonker Juffer, Slachthuisstraat en Paltrok, zijn onherroepelijk. Centrumplan Westerkoog en Hofwijk Noord Fase 3 zijn vastgesteld, maar daar lopen nog beroepen. De nieuwbouw voor de Kogerveldschool was gepland voor Oostzijderpark fase 2. In overleg met de ontwikkelaar van fase 1 is besloten om de school alsnog in fase 1 te realiseren in ruil voor een kavel van vergelijkbare grootte in fase 2. De Bannehoven en Oostzijderpark Fase 1 zijn volop in uitvoering.

Centrum
Eind 2023 zijn voor de Peperstraat, de Jachthaven, Overtuinen, Molenweide, Aris van Broekweg en Figaro de bestemmingsplannen vastgesteld. De bouw van de Kroon aan de Mauritsstraat is gestart en de vergunning van Mauritsstraat is onherroepelijk geworden. Ook de Houthavenkade is gestart. Voor de Tijdgeest en Heldin Stelling is gewerkt aan een optimalisatie en nieuwe vergunningaanvraag om in 2024 te kunnen starten met bouwen. Samen met De Zorgcirkel en Agora wordt gewerkt aan het opstellen van een ruimtelijk plan van eisen (RPVE) voor de Behouden Haven. Voor het centrumgebied, het gebied rond de Aris van Broekweg en Centrum oost zijn visietrajecten opgestart. Om te komen tot een ruimtelijk kader voor de ontwikkellocaties rond het station worden gesprekken gevoerd met grondeigenaren en ontwikkelaars.

Zuid
Het concept Perspectief voor de Achtersluispolder is vastgesteld. De keuze is gemaakt om de nadruk op de combinatie werken/wonen te leggen, waarbij de bestemming van het zuidelijk gedeelte niet omgezet wordt naar wonen. Voor de zomer wordt het definitieve Perspectief ter vaststelling aan de raad aangeboden. Het bestemmingsplan Hembrugterrein Noord is onherroepelijk geworden, wat betekent dat in 2024 de bouw van woningen van start kan gaan

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 09:52:36 met de export van 10/22/2024 09:44:20