Producten

Grondzaken en vastgoed

Product 2.6 Grondzaken en vastgoed

Toelichting op product

Zaanstad streeft naar een duurzame en compacte grond- en vastgoedportefeuille, die zowel de beleidsdoelstellingen van de gemeente faciliteert als ook de gebiedsontwikkeling uit MAAK.Zaanstad.

Door fusies, maatschappelijke ontwikkelingen en veranderende functies komen telkens gebouwen en gronden beschikbaar. Daarvan beoordelen we of we ze willen houden of willen afstoten.

Voor het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed is aanvullend budget beschikbaar gesteld. Dit is samen met het budget voor het standaard onderhoud vastgelegd in een duurzaam meerjarenonderhoudsvoorspelling (DMJOV). Voor erfpachters blijft de mogelijkheid om het recht van erfpacht om te zetten naar vol eigendom.

Onderhoudswerkzaamheden en verduurzaming doen we conform de jaarlijks geactualiseerde DMJOV. Dit doen we met gecontracteerde prestatiepartners met hun eigen expertise en kunde. Aanvullend is er regelmatig overleg met gebruikers/huurders over actuele ontwikkeling in hun vakgebied in relatie tot het vastgoed en lopende contracten.

Voor de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed hebben we onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en deze afgestemd op het natuurlijk moment dat we onderhoudswerkzaamheden gaan uitvoeren en/of vervangen. Om te komen tot een Label A nemen we de volgende maatregelen: na-isolatie van gevels en daken, plaatsen van zonnepanelen en LED verlichting, verbeteren en plaatsen van nieuwe klimaatinstallaties en warmwatervoorzieningen of bijvoorbeeld het aansluiten op het warmtenet. Hiermee sorteren we voor op de doelstellingen van Zaanstad om in 2040 klimaatneutraal te zijn voor een deel van het gemeentelijk vastgoed, deels door deze te verduurzamen, en deels door te adviseren in vervangende nieuwbouw daar waar verduurzaming naar een label A++++ met de huidige panden niet mogelijk is.  

Naam

Realisatie 2020

Realisatie 2021

Realisatie 2022

Realisatie 2023

Begroting 2023

Streef-
waarde 2026

Bron

Panden met energielabel C

50% van het totaal

60% van het totaal

75% van het totaal

100% van het totaal

100% van het totaal

100% van het totaal

RVO

Panden met minimaal onderhoudsniveau 3

65%

70%

80%

80%

80%

80%

Gemeentelijke registratie

Toelichting indicatoren

De hierboven genoemde indicator voor panden met energielabel C heeft betrekking op kantoorpanden. Volgens wettelijk vereiste moesten alle kantoorpanden per 1 januari 2023 aan het label C voldoen. Hieraan heeft Zaanstad voor haar (kantoor)vastgoedportefeuille voldaan. Deze indicator is vanaf 2024 dan ook niet meer relevant.
Het onderhoud van de panden wordt op onderhoudsniveau 3 gehouden zoals de indicator dit vraagt.

Terugblik op speerpunten 2023

Verduurzamen

We zijn doorgegaan met de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed.
De meerjarenonderhoudsplannen en het correctief en niet-gepland onderhoud voor het gemeentelijk vastgoed hebben we uitgevoerd volgens de gebruikelijke cyclussen en binnen de gestelde kaders en financiële randvoorwaarden. Waar mogelijk is verduurzaming meegenomen. Hiermee liggen we voor het grootste deel van onze vastgoedportefeuille op schema voor de ambitie van Zaanstad om in 2040 klimaatneutraal te zijn en in 2026 voor alle permanente locaties een energielabel A.
Daarnaast hebben we twee aanbestedingsprocedures voor prestatiepartners voor het gevel- en installatieonderhoud van ons vastgoed succesvol doorlopen. Door tegenvallende prestaties van de geselecteerde partij voor het installatie-onderhoud is na zes maanden al afscheid genomen van deze partij en is de tweede partij - door middel van een ‘wachtkamerovereenkomst’ - hiervoor in de plaats gekomen.
Het aantal te beheren locaties is met zes toegenomen, een aantal nieuwe scholen met gymzalen, Oekraïne huisvesting en enkele oude schoollocaties die een andere bestemming hebben gekregen.

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 09:52:36 met de export van 10/22/2024 09:44:20