Producten

Sterk vestigingsklimaat

Product 5.2 Sterk vestigingsklimaat

Toelichting op product

De economie van Zaanstad heeft zich in de afgelopen jaren gunstig ontwikkeld, maar de economische structuur is nog onverminderd eenzijdig en weinig kennisintensief. Bovendien biedt Zaanstad relatief weinig banen en dit maakt ons kwetsbaar. We staan voor de vraag hoe wij de stap kunnen maken naar een economie die toekomstbestendig is: robuust, duurzaam, meer kennisintensief en inclusief.

We zorgen voor voldoende ruimte voor onze Zaanse bedrijven en ook voor nieuwe bedrijvigheid. We zetten in op nauwe samenwerking met de Zaanse industrie, verwelkomen sociale en duurzame bedrijven en leggen de rode loper uit voor bedrijven die innoveren. De gemeente participeert in de ROM InWest. ROM InWest zal bedrijven in Zaanstad helpen om proposities sneller naar de markt te brengen en  zal via investeringen in technologie en innovatie deze stimuleren en helpen verder te groeien. Dit is vooral gericht op de energietransitie en de ontwikkeling van  een circulaire economie.

Gezien de Zaanse industriële traditie is goed onderwijs voor beroepen in de techniek en bouw van belang. We continueren onze samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam om modulair hoger onderwijs naar de stad te brengen, daar waar werkgevers er het meest behoefte aan hebben. De techniek- en technologiecampus Techlands speelt een belangrijke rol.

De gemeente heeft oog voor lokale ondernemers. We geven hen de ruimte om een economisch gezond bedrijf te runnen. Daarbij zijn we niet alleen zorgvuldig en transparant in onze communicatie naar ondernemers, maar ook in ons beleid dat voor hen zo relevant is..

We brengen ondernemers bij elkaar en stimuleren de bundeling van krachten. Dit faciliteren wij met onze accountmanagers. We actualiseren de Detailhandelsvisie en versterken de lokale en kleinschalige detailhandel. We voeren het bestaande beleid op leegstand uit en gaan actief de leegstand in het centrum tegen.

Het gebiedsprogramma Noordzeekanaalgebied (NZKG) draagt bij aan een sterk vestigingsklimaat door in te zetten op versterking en intensivering van bestaande terreinen en het realiseren van nieuwe vestigingsmilieus in transformatiegebieden. Gezien de zes strategische opgaven in de Omgevingsvisie heeft dit programma een sterk regionaal karakter.

Naam

Realisatie 2020

Realisatie 2021

Realisatie 2022

Realisatie 2023

Begroting 2023

Streef-
waarde 2026

Bron

Aandeel banen/ toekomstbestendige/ kennisintensieve economie in totale werkgelegenheid

8,03

8,02

8,10

nb

8,25

9,00

Vestigingenregister Zaanstad

Woon/werkbalans, het aantal banen per 1.000 inwoners van 15 tot 75 jaar

564,4

567,8

590,7

nb

510

530

Waarstaatjegemeente.nl

Waarderingscijfer ondernemersklimaat

6,1

nb

5,9

nb

6,1

6,3

MKB Nederland, onderzoek MKB vriendelijkste gemeente

Gemiddelde besteding per Nederlandse bezoekers vanaf 18 jaar (euro)

48,70

41,60

45,60

nb

52,00

52,00

NBTC

Toelichting indicatoren

Aantal banen kennisintensief is bekend per tweede kwartaal.

Verhouding woon/werk: realisatie cijfers voor 2023 is nog niet gepresenteerd. De streefwaarde is niet meer actueel en moet bij de eerstvolgende begroting worden aangepast.

Waardering ondernemingsklimaat: dit werd tweejaarlijks gehouden. Op dit moment is het nog niet zeker wanneer en of er een vervolgonderzoek komt.  

Gemiddelde bestedingen; deze resultaten worden pas eind april 2024 verwacht.

Terugblik op speerpunten 2023

De economische visie en de uitvoeringsagenda zijn vastgesteld. Tegelijkertijd zijn door vertraging in de besluitvorming en het proces rondom de Voorjaarsnota 2023 niet alle onderdelen uit de uitvoeringsagenda volwaardig gestart in 2023. De intensiveringsmiddelen zijn beschikbaar gesteld voor 2024.

Sterk ondernemersklimaat voor het brede MKB en speerpuntsectoren
Binnen diverse onderdelen van de gemeente verbeteren we onze dienstverlening aan ondernemers. Dit leertraject zetten we door. Binnen de G40 heeft Zaanstad een leidende rol op dit thema en wisselen we met de andere gemeenten ‘best practices’ uit op het gebied van dienstverlening aan bedrijven. Deze dienstverlening vullen we de komende tijd verder in bij het opstellen van het MKB- en Startersbeleid.

Aantrekkelijke woon-, werk- en (be-)leefstad met een eigen identiteit
Het toerisme in de stad trok aan, waarbij de Zaanse Schans vele bezoekers mocht ontvangen. Ook de Zaanbocht en het centrum van Zaandam waren populair. Naast het reguliere toerisme kende het riviercruise-toerisme een hoogtepunt met bredere interesse in de Zaanse trekpleisters. De horeca en de detailhandel ontwikkelden zich positief. Waarbij leegstand terugliep en het aanbod werd verrijkt. Het breed horecaoverleg kwam terug om het contact en dienstverlening te verbeteren. Zo zetten we de eerste stappen naar nieuw standplaatsenbeleid, een nieuwe detailhandelsvisie en een marktvisie. De BIZ in het stadshart werd met vijf jaar verlengd en op de Zaanse Schans werd ingezet op een duurzaam exploitatiemodel met alle partijen in het gebied. Ook is een camperplaats bij de Jagersplas enkele stappen dichterbij. Qua marketing hebben we ons ingezet om bestaande contracten te verlengen. De vastgoedtafel kreeg een vervolg en we zetten de contouren voor nieuwe horecacategorieën op papier. We bereidden 50-jaar Zaanstad met, voor en door de stad. We haalden Roze Zaterdag 2025 door een succesvol bidbook naar Zaanstad.

Gezonde, productieve wijken waar ruimte is om te wonen en te werken
We ondersteunden de ondernemers op Businesspark Wormerveer met een draagvlakmeting voor de oprichting van een BIZ. Bij de stemming bleken niet voldoende ondernemers voor de oprichting te zijn. Tegelijkertijd zijn we aan de slag gegaan met het opstellen van gebiedsprofielen voor de grote bedrijventerreinen. We zijn begonnen in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn voor intensivering op deze terreinen. Dit vloeit samen met het formuleren van een strategie ‘wonen en werken’.
We hebben is intensief meegedacht in de verschillende NOVEX trajecten (Metropool Regio Amsterdam, Noordzeekanaalgebied), waarin beleidsmatige wensen een ruimtelijke vertaling krijgen. Met het nieuwe Ontwikkelperspectief Noordzeekanaalgebied hebben Rijk, provincie en betrokken gemeenten een gezamenlijk beeld geschetst voor de ontwikkeling van het gebied. Dit ontwikkelperspectief ziet toe op een integrale aanpak van omgeving, economie en energietransitie in het gebied. We hebben ook een een concept regionale bedrijventerreinstrategie ontwikkeld.
Zaanstad is een woon-werkgemeente en wil dit blijven, we verkennen hoe we wonen en werken kunnen combineren. We zetten ons in voor een goed inzicht op het gebied van vraag en aanbod van kleinschalige bedrijfsruimte, zodat dit bij kan dragen aan een gezonde balans tussen wonen en werken.
Voor de Achtersluispolder heeft de raad een concept-perspectief vastgesteld als basis voor verdere planvorming. Hierin is nadrukkelijk gekozen voor een combinatie van werken en wonen in de Achtersluispolder, met behoud van een belangrijk deel van de economische functie. Onze besluitvorming resulteert hier in grote investeringsbereidheid. Op Zuiderhout kocht te gemeente de IKEA kavel aan. Zij voerde een haalbaarheidsstudie uit naar de herontwikkeling naar een gemengd gebied wonen, werken en voorzieningen. Het bedrijventerrein HoogTij zag de definitieve uitgifte van de kavel aan Bunge Loders Croklaan (BLC). Hiermee investeert BLC honderden miljoenen op HoogTij. Daarnaast kocht Zandbergen een kavel van circa 35.000m2 en heeft Fiege circa 30.000m2 zonnepanelen geïnstalleerd. Ook is gestart met de uitbreiding van de havenkade op HoogTij.

Inclusieve arbeidsmarkt in balans
De gesprekken over een campus waar mensen worden opgeleid voor vaardigheden voor de energietransitie zijn onderdeel van de toekomstvisie van Stichting Techlands. De Hogeschool van Amsterdam is hierin een belangrijke partner. Techlands heeft aansluiting gezocht bij de ‘sectortafel Techniek’ in de regio Waterland om regionale samenwerking in het kader van technisch onderwijs te verkennen.
Verdere doorontwikkeling van ’t Lokaal is voor een belangrijk deel afhankelijk van de totstandkoming van de BIZ voor Businesspark Wormerveer. De BIZ is alleen niet tot stand gekomen; we gaan andere mogelijkheden onderzoeken voor ontwikkeling van ’t Lokaal.
Samen met partners in de stad hebben we een concept arbeidsmarktagenda opgesteld die gebaseerd is op een uitgebreide arbeidsmarktanalyse. Er is ook een ‘board’ opgericht van werkgevers, onderwijs/opleidingspartijen en de gemeente. We werken toe naar de ondertekening van een arbeidsmarktakkoord in het eerste semester van 2024.

Toekomstbestendige, duurzame en kennisintensieve economie
Met ondernemers binnen de belangrijkste stromen uit de monitor (o.a. voedsel en bouw) hebben we gesprekken gevoerd en sessies georganiseerd om ketenpartners met elkaar te verbinden (o.a. houtbouwsessies met de Green Business Club Zaanstad). Ook is met ROM InWest gekeken welke rol zij hierin kunnen vervullen. Het startpunt is een concreet projectplan of bedrijf met een financieringsvraag. De gemeente kan een rol spelen bij deze initiatieven door het ecosysteem in Zaanstad – kleine creatieve ondernemers en industrie – met elkaar te verbinden. Samen met ROM InWest hebben we ingezet op communicatie met de ondernemers. Met Zaanstad Maakstad gaan we de samenwerking evalueren en hebben we onder meer stappen gezet op het bied van vervoer over water en energie.
Uit een onderzoek blijkt dat de ontwikkeling van een ‘Life, Science & Health’-cluster in Zaanstad nog niet haalbaar is,

Deze pagina is gebouwd op 10/22/2024 09:52:36 met de export van 10/22/2024 09:44:20